De Corona-app; we leveren privacy graag in als ons dat voordeel oplevert

Minister Hugo de Jonge kondigde in de persconferentie van dinsdag 7 september aan dat de overheid hoogstwaarschijnlijk apps gaat inzetten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sindsdien staan de media bol van artikelen over de ‘corona app’ waarbij mogelijke locatiegegevens en andere persoonlijke data gedeeld gaan worden.  Voor mij is het heel interessant om te zien hoe de discussie over dit soort apps gevoerd wordt.  Als projectleider Data Governance hou ik me namelijk bezig met de manier waarop we in Brainport Smart District omgaan met het delen van data en hoe we daarbij maatregelen kunnen implementeren die verkeerd gebruik van data tegen gaan. Dit hebben we samengevat met de term Data Governance.

Traceren nuttig en nodig voor gezondheid en economie

Mijn eerste constatering is dat er weinig discussie over de nut en noodzaak van een corona app is. Blijkbaar kan iedereen zich vinden in de redenering dat een dergelijke app de GGD enorm veel werk uit handen gaat nemen als het gaat om het traceren van contacten. Bovendien kan met een traceerapp ook contact opgenomen worden met onbekenden die in de omgeving van een besmette persoon hebben verkeerd. De voordelen zijn evident: minder besmettingen, minder slachtoffers en een mindere belasting van de zorg. Uiteindelijk gaat de app ons helpen om de beperkende maatregelen zo snel mogelijk op te heffen waardoor ook de economische schade kan worden ingedamd.  

We delen onze data al

De discussie gaat vooral over de privacy aspecten van het gebruik van een corona app. Dat deze discussie vooral door deskundigen wordt gevoerd en dat er weinig reactie komt vanuit het publiek, verbaast me eigenlijk niet. In het dagelijkse leven hebben we al lang laten zien dat we bereid zijn om persoonlijke informatie prijs te geven bij het gebruik van apps. Denk bijvoorbeeld aan Tinder, de dating app die via een GPS-functie op je smartphone suggesties doet voor personen die op dat moment bij jou in de buurt zijn. Bij  onderzoek in 2019 gaf 13% van de ondervraagden aan wel eens Tinderprofiel te hebben gehad. 

Data in ruil voor voordeel

Of het nu gaat om een dating app, een routeplanner, of een parkeer app, we laten dus al op veel manieren sporen achter over de locatie waar we ons bevinden. En de meeste mensen doen dit zonder daarbij na te denken, zolang het ons maar een voordeel oplevert. Dat de corona app enorme voordelen gaat opleveren, staat voor mij buiten kijf. 

Privacy waarborgen

De belangrijkste vraag is vervolgens hoe we gaan voorkomen dat de data die met de app worden verzameld voor andere doeleinden dan de bestrijding van het corona virus wordt gebruikt. Daar zijn een aantal oplossingen voor. Bijvoorbeeld door te zorgen dat er een ontkoppeling plaatsvindt tussen de opgeslagen data en persoonsgegevens. Een andere oplossing is om de data niet in een centrale database op te slaan maar lokaal. In het geval van de corona app wordt gedacht aan opslag op de smartphone van de gebruiker. 

Never waste a good crisis

Deze oplossingen zijn niet nieuw en toepasbaar op tal van innovaties.  Ook binnen Brainport Smart District wordt gewerkt aan innovatieve concepten gebaseerd decentrale opslag van gegevens en waarbij ontkoppeling van natuurlijke persoon en de digitale identiteit plaatsvindt om de privacy te waarborgen. Voor de inrichting van de Data Governance in Brainport Smart District is het zeer nuttig dat er nu op grote schaal in de media wordt gediscussieerd over dit soort oplossingen. Het zou mooi zijn als we de discussie niet alleen beperken tot privacy aspecten van de corona app maar de discussie breder trekken tot het delen van data en privacy in het algemeen. 

Via het schrijven van blogs als deze wil ik met toekomstige bewoners en andere stakeholders binnen Brainport Smart District in gesprek gaan over de inrichting van de Data Governance aan de hand van actuele ontwikkelingen. Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld!

Wil je reageren op de blog van Carlien? Meld je aan voor de community en ga in gesprek met Carlien.



Wil je graag met andere community pioniers, innovators, toekomstdenkers je mening over apps voor de bestrijding van Corona delen? In de community van BrandevoortLAB gaan we in zogenoemde bubbles over deze en andere onderwerpen met elkaar in gesprek. Meld je aan, ga dan naar de bubble en praat mee!