Het Fabulos project: Zelfrijdende minibussen in Helmond en BSD

Reizen met een zelfrijdende bus in BSD en Helmond. Met het ondertekenen van contracten met drie consortia vanuit het Europese project FABULOS zijn zelfrijdende minibussen een stap dichterbij. Op deze pagina lees je er meer over.

5 maart 2021: nog een week de kans om een ritje te maken in de Fabulos shuttle

Tot 16 maart rijdt de Fabulos shuttle tussen Brandevoort Station en de Automotive Campus. De shuttle vertrekt bij de halte bij de hoofdingang van de Automotive Campus (AMC) en bij de halte bij Station Brandevoort aan de noordkant. 

De haltes zijn herkenbaar aan het onderbord (zie bijgevoegde foto). Je kunt reserveren voor een rit op werkdagen. De rittenplanning loopt tot en met 16 maart 16:00 uur. 

Via onderstaande link (s) kun je een enkele reis of retourreis met de shuttle reserveren. Voor een retourrit moet je twee keer een afspraak inplannen. Let er op dat de ritten aansluiten. Wanneer je een deel van de rit wilt maken, boek dan de rit waarbinnen het door jouw gewenste traject valt en stap in en uit bij de halte naar wens.

Boek hier de rit van AMC naar NS Brandevoort

Boek hier de rit van NS Brandevoort naar AMC

Zorg dat je op tijd bent, want de vertrektijd bij station Brandevoort is 1 minuut eerder dan uw afspraaktijd.

Wat heb je nodig tijdens de rit?

Om mee te rijden met de Fabulos minibus heb je nodig: 

  1. Een uitgeprinte en ingevulde gezondheidscheck (zie bijlage). 
  2. Een mondkapje. 

Vragenlijst

De gemeente streeft ernaar om in de toekomst vaker gebruik te maken van autonome shuttles. Daarom zijn de verwachtingen en ervaringen van de passagiers in dit project belangrijk. We vragen je daarom voor én na de reis met de minibus een vragenlijst in te vullen over de verwachtingen en ervaringen. De vragenlijst is opgesteld door de TU Delft, Breda University of Applied Sciences en het FABULOS-projectteam. Wanneer je een rit boekt wordt het emailadres doorgegeven aan de onderzoekers om de vragenlijsten toe te sturen. Elk onderzoek is volledig anoniem en duurt circa 10 minuten.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van dit bericht, dan kun je contact opnemen met fabulos@helmond.nl

Test niet alleen de shuttle maar ook onze app!

Parallel aan de ontwikkeling van de shuttle zelf is ook een app ontwikkelt om de shuttle te kunnen oproepen of om een rit te reserveren. Deze app is in het Engels en kan op een telefoon worden gedownload. Vanuit het reserveringssysteem van de gemeente Helmond wordt een koppeling met deze app gelegd, zodat je ook onderweg actuele informatie over de shuttle kunt ontvangen. We nodigen je uit de app te downloaden, een toegang aan te vragen voor de app (Spare Rider) en deze te testen (zie de bijlage met informatie over het gebruik).  Jouw ervaringen zijn voor ons weer informatie om te verbeteren. Jouw opmerkingen en vragen over de app kunnen via de app worden doorgeven. 10 december 2020

Zelfrijdende minibus FABULOS is in Helmond

Het is zover: de voorbereidingen voor de proef met de zelfrijdende minibus van het Europese project FABULOS in Helmond starten. De shuttle zal gaan rijden tussen Brandevoort Station en de Automotive Campus en zo ook door het gebied van Brainport Smart District gaan rijden.

De komende weken worden de shuttle en de route rijklaar gemaakt en worden testritten gereden. Als de minibus slaagt voor het eindexamen en de RDW en gemeente groen licht geven, dan start de proef met de zelfrijdende minibus medio januari. Mét reizigers, conform coronarichtlijnen en tussen het verkeer. Zonder chauffeur, maar met een veiligheidssteward die continu meekijkt en kan ingrijpen als het nodig is. “De weg is nog lang, maar dit is een grote stap vooruit naar een duurzame en verkeersveilige toekomst”, aldus wethouder Antoinette Maas.

Veiligheid voorop

De zelfrijdende minibus rijdt straks tussen Brandevoort station en de Automotive Campus. De route doorkruist Brainport Smart District. De drie kilometer lange route bevat vier haltes. Het gaat om station Brandevoort, Berenbroek en twee haltes op de Automotive Campus. De zelfrijdende minibus rijdt tijdens deze testfase met een snelheid van maximaal 18 kilometer per uur. Dat is ongeveer een gemiddelde fietssnelheid. Op de minibus zitten sensoren waardoor het bewegingen op afstand kan waarnemen en zelf actie onderneemt. Voor de veiligheid worden er verschillende tijdelijke verkeersmaatregelen getroffen, zoals een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur voor al het verkeer op de route. De shuttle wijkt niet af van zijn baan waarop hij is geprogrammeerd, ook rijdt hij voorzichtiger dan een gemiddeld weggebruiker en kan hij nog onverwacht remmen. Op de testroute worden andere weggebruikers door informatieborden daarvoor gewaarschuwd.

District en stad van de slimme mobiliteit

Het doel van FABULOS is het versnellen van zogeheten ‘last-mile-oplossingen’ op de Europese markt. Dat past bij Helmond, want maar liefst tweederde van de stad ligt binnen één mijlsafstand vanaf één van de vier stations. Wethouder Antoinette Maas: “Zeker in een last-mile-stad zoals Helmond biedt dit duurzame en innovatieve mobiliteitskansen. Ik ben blij met de stappen die we hierin kunnen zetten met de zelfrijdende minibus Fabulos.” 

De mobiliteitswereld verandert snel. Nu reizen we nog van A naar B met onze auto. Straks rijden we in elektrische deelauto’s, -fietsen en -scooters. Het liefst via één app en in combinatie met het openbaar vervoer. Denk aan de deelautodienst Amber en de flexibele busdienst Bravoflex, die al in Helmond rondrijden. Naast de zelfrijdende minibus FABULOS zetten Helmond en BSD dit jaar in samenwerking met Europa en in Zuid-Nederland met SmartwayZ.NL in op onder meer deelfietsen en elektrische steps.Wil je graag meedenken over het Fabolus project?

Meld je dan aan voor de BrandevoortLAB community. Anna Paar van de gemeente Helmond gaat in de community graag met je in gesprek.