Gedeeld micro depot in BSD

Door verstedelijking wordt het steeds drukker in onze stadskernen en wijken. De bezorging van pakketjes en vracht heeft minder ruimte. Verzamelpunten voor goederen en pakketjes, zogenaamde 'Shared Micro-depots voor Urban pickup and Delivery' (S.M.U.D.) kunnen hiervoor een goede oplossing zijn. Samen met de gemeente Helmond werken wij aan een Europees project waarin uitwerking van een blauwdruk voor een micro depot in onze nieuwe wijk centraal staat.


Eerste mijlpalen project

Het opzetten van een dialoog met inwoners is een van de mijlpalen van het project. Tijdens de uitwerking van een plan om deze dialoog te starten werden we allen geconfronteerd met de Corona pandemie. Dit was even aanpassen. In plaats van fysieke avonden hebben we er voor gekozen om een digitale enquête te starten en zo een uitvraag te doen. 152 inwoners van de regio hebben met ons meegedacht en aangegeven wat zij fijn vinden en verwachten rondom de levering van pakketjes. Van de resultaten hebben we een spannende infographic laten maken. Zie hieronder het resultaat.

Credits: Studio Illustek Credits: Studio Illustek


Een ander onderdeel van het project is het opzetten van een samenwerking tussen logistieke partijen voor de verder uitwerking van de blauwdruk, en het uiteindelijk draaiende krijgen van het depot. In juni heeft hiervoor een digitale kick-off plaatsgevonden. Een spannende nieuwe vorm van elkaar leren kennen en dromen over een toekomstig depot. Hieronder vindt u een sfeervideo. Partijen zoals PostNL, Dynalogic en DHL namen deel. Maar ook lokale clubs zoals Tour-de-Ville fietskoeriers uit Eindhoven.Eind Augustus stond een vervolgsessie met de groep partners gepland die deze keer op verzoek fysiek in Helmond heeft plaats gevonden. Een interactief programma heeft weer tot nieuwe inzichten geleid die de komende maanden in de vorm van huiswerk verder uitgewerkt gaan worden. Naast de partijen die we in juni mochten verwelkomen waren er deze keer ook weer wat nieuwe bedrijven van de partij waaronder Selfstorage, een vader-dochter team uit Helmond, en DPD.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het project? Houd dan het platform in de gaten.

Wil je graag meepraten? Stuur dan een bericht naar Sonja door naar haar profiel. Of stuur haar een e-mail.